Desi am scris cu ceva timp in urma, un articol amplu despre tehnologiile nocive, multa lume inca nu realizeaza aspectul de iradiere (microunde=cancer), dar si aspectul spionarii a fiecaruia dintre noi, prin asa zise noile tehnologii. Desi aceste tehnologii nefiind atat de noi pe cat cred unii.

        Despre Microsoft am scris un articol referitor la Windows 10, cum sta treaba cu spionajul, ar mai fi de adaugat doar metoda de colectare a informatiilor, metoda folosita si de celelate corporatii dubioase. Inainte de asta trebuie sa intelegi cum functioneaza internetul, dupa cum urmeaza in schema de mai jos:

           Dupa cum putem vedea in schema, clientul pentru a beneficia de internet, mai intai are nevoie de un furnizor de internet (ISP), odata in internet, de acolo incepe „distractia”. Teoretic ISP-ul ar trebui sa-ti garanteze protectia privata la cea ce navigezi, doar ca acesta nu o face, in majoritatea cazurilor (99%), ISP-ul este primul care te tradeaza in cazul unei scurgeri de informatii personale cu privire a unor eventuale probleme judiciare. Numai că ISP-ul poate fi atacat în instanţa, doar ai un contract semnat cu el.. nu? Dar, ce facem cu mafia corporationista?? Doar nu ai semnat nimic cu ei, aici e problema.

          ISP-ul nu poate fi tras la raspundere daca clientul de bunavoie si nesilit de nimeni se ofera victima diferitelor servicii de pe internet. ISP-ul nu poate fi acuzat nici in situatia in care un aparat prost protejat al clientului este tinta unor atacuri de hacking sau ca acel aparat transmite  informatii personale/private pe internet. ISP-ul nu te poate spiona ce ai in telefon/tableta sau pc. Dar programele folosite de diferite corporatii, pot sa te spioneze fara probleme. Tot aceste programe/aplicatii, colecteaza informatii private, mai nou si cu acceptul clientului.. 😀 .

         Dupa o analiza de securitate a diferitelor programe/aplicatii gasite in majoritatea aparatelor ale clientiilor s-a constatat urmatoarele:

           1. Indiferent de sistemul de operare (Windows 8 and UP, Android, iOS.. etc.) toate aceste aparate „destepte” „smart – devices for dumb people”, cer un cont de validare a clientului.

           2. Orice aparat care foloseste cont de validare a clientului, pentru sistemul de operare, acestea transmit (by default) informatii private pe internet, catre corporatiile care au creat sistemul de operare sau aplicatii.

           3. Informatiile transmise nu sunt referitoare doar la trafic/navigare pe internet, aceste informatii cuprind absolut tot ce faci pe device (aparat).

           Acum o sa spuna unii „destepti” : – nu am nimic de ascuns !! si ce daca…

           Pai dupa rationamentul asta de om neevoluat ca sa nu zic altfel,  as raspunde: – pai daca nu ai nimic de ascuns la ce iti mai trebui haine, poti umbla dezbracat, sau de ce nu intreaga familie… ca dehh.. nu aveti nimic de ascuns.. nu?! Pune-ti si o camera video cu infrarosu ca noaptea baietii „buni” sa aiba ce vedea ceva real, nu regizări ca-n filme.

           Acum voi da un exemplu real, referitor la aparatele care folosesc sistemul de operare -Android-, unii dintre noi spun ca este mai „sigur” (in comparatie cu Apple) dar defapt este sigur doar atunci cand stii sa-l folosesti, spre exemplu, cand cumperi un astfel de aparat la prima pornire avem urmatoarele meniuri:

       In primul rand nu va conectati de prima data la Wi-Fi. Dupa cum se vede aveti multe de debifat si sa nu uitati sa debifati si acordul de expunere a locatiei dvs. Dupa toate acestea apare meniul cel mai periculos: „aveti cont Google?” acesta va invita sa adaugati sau sa creati unul, in cazul in care „Doamne fereste!” NU aveti ! 😀

        Bineinteles pentru inceput o sa spuneti ca NU aveti 😉 , dupa acest lucru purcedeti la finalizarea setarilor, si acum ar trebui sa fiti in meniul principal al Android-ului. In meniul sincronizari debifati tot ce tine asa zise „sincronizari”, defapt nu este vorba de vreo sincronizare anume, este vorba doar de copierea informatiilor de pe dispozitiv pe serverele Google. Vezi dom’le, ei sunt baieti buni sa iti fac un backup la tot! 😀 Tu nefiind in stare sa-ti faci propriul backup. Dezactivati si actualizarile automate ale Android-ului. Vezi Meniul [Despre Dispozitiv] -> [Actualizari Software].

        In cazul optiunii de sincronizare email pe timp, vezi meniul (15 min, 30.. etc) puteti lasa pornit, deoarece aveti nevoie ca emailurile sa vina in Inbox, dar NU si backup-ul lor. Nu folositi Google calendar ci doar cel al Android-ului. Nu permiteti nici o sincronizare intre calendarul Android-ului si cel al lui Google.

        Dupa toate aceste setari urmeaza partea interesanta, crearea unui cont Google. Adica va fi ceva de genul: „mitica.protopopescu@gmail.com”. Bineinteles odata creat verificati ca nu cumva sincronizarile de la google sa nu sa fi reactivat ! Daca totul este debifat, sunteti ok pentru instalarea aplicatiilor gasite pe Google Play (platforma de aplicatii de la Google pentru Android). Daca folositi aplicatii care va citesc agenda telefonica, sms-urile personale, sau ati acceptat colectionarea de date a altor aplicatii responsabilitatea va apartine. Google nu se face raspunzator unor furturi de bani sau informatii personale. Astfel de aplicatii sunt: Viber, Facebook (incluzand si messenger-ul), Skype, WhatsUP, etc. Toate aceste aplicatii functioneaza la fel ca si Google, te spioneaza ca in schema de mai sus, prin Cloud Servers. Dezactivati Automatic Software Updates din Google Play.

 

            Spionarea cu acordul clientului se face odata cu crearea unui cont. Uimitor este ca acesta nu spioneaza doar traficul dar si ce faci pe dispozitiv. Acest lucru poate fi observat si in „Your Google Activity” din cont.

              Unii „destepti” vor spune: …a pai ce mare lucru sa opresc monitorizarea din cont. Serios??! Chiar crezi ca opresti ceva? Daca nu-ti vezi propriile activitati, asta NU insemna ca trasmiterea de informatii NU continua. Trasmisia se face cu ajutorul aplicatiilor Google Services & Google Play. Mai jos va arat cum arata o astfel de activitate:

           Ce puteti sa faceti pentru a oprii spionajul sunt urmatoarele:

 • folositi aceste aparate fara conturi active (stergeti contul dupa instalarea aplicatiilor necesare, de exemplu:

  „mitica.protopopescu@gmail.com” il stergeti din meniul aparatului la Accounts).

 • folositi daca se poate aparate rootate (adica cu drepturi de administrator), instalati un antivirus cu firewall (blocati aplicatiile care doresc sa se conecteze la internet).

 • nu folositi aplicatii ca Viber, Facebook (incluzand si messenger-ul), Skype, WhatsUP, care folosesc nr.dvs. personal de telefon ca inregistrare (acest lucru fiind cu mult mai rau decat un cont email creat!).

 • folositi aplicatii care nu cer nr. de telefon personal pentru utilizare ca de exemplu, Trilian.

 • opriti orice tentativa de dezvaluire a locatiei curente unde va aflati.

 • NU cumparati aparate (telefoane/computere) care au senzori de scanat AMPRENTA (deget) si IRIS (ochi) !

 • nu faceti plati (electronice) online, doar daca alta varianta nu aveti.

 • gestionati programele care pornesc odata cu sistemul de operare.

  Ar mai fi multe de zis, dar la ce ne miram cand aplicatiile ca facebook si messenger au nume de cod ca ORCA (balena ucigasa) si KATANA (cea mai periculoasa sabie creata vreodata, cea a samurailor).

  Cine nu crede poate cerceta.

P.S.  – in cazul in care veti vedea vreo reclama dubiosa in josul pagini nu dati click, deoarece reclama este pusa de WordPress si nu as vrea sa va trimita la vreun virus !
Anunțuri